Mapa - Vlcie Udolie
Poľovnícke združenie
PZ Vlčie údolie
Soboš 30
090 42 Okrúhle
IČO: 42 339 430

priestor na reklamu copy

Poľovnícké zvyky a obyčaje

Poľovnícke zvyky

macoKaždému začínajúcemu poľovníkovi určitý čas trvá kým si zvykne na zásady, podľa ktorých sa správajú poľovníci pri výkone práva poľovníctva a pri poľovníckych podujatiach. Máloktorý poľovník vie povedať mladšiemu, prečo tá alebo oná poľovnícka zásada sa dodržiava. Jednoducho tieto zásady sa tradujú z pokolenia na pokolenie, podľa nich sa poľovníci správajú a ich dodržiavaním sa stávajú poľovníckym zvykom, poľovníckou tradíciou.
 Je nepreberné množstvo príkladov tradičného poľovníckeho správania, zvykov, obyčajov a zásad, bez ktorých by naše poľovníctvo určite nebolo tak krásne, ako je. Väčšina z toho čo poľovníci aj doteraz dodržiavali je uvedená v „Poľovníckom poriadku a „Etickom kódexe“, ktoré nemajú právnu silu, ale ich dodržiavaním dáva každý poľovník najavo svoju morálnu a etickú vyspelosť a rovnako svoju odbornú úroveň.

Recepty z bažanta

bazantBažantie mäso patrí medzi prvotriedne pochutiny a v minulosti sa žiadna kráľovská hostina nemohla zaobísť bez pečeného bažanta.

 

 

Recepty zo zajačieho mäsa

kralikZajac poľný patrí medzi zaujímavé a zvláštne pochúťky. Chrbty a stehná sú vhodné na pečenie v panvici alebo v rúre. Ostatné časti sú vhodné na prípravu ragú a korenistých dusených jedál.

 

 

Recepty z diviaka

diviakMäso z mladého diviaka je skutočnou pochúťkou. Staršie mäso by sa malo pred úpravou naložiť do marinády. Chrbát, či už v celku alebo narezaný na rezne, je vhodný na pečenie a dusenie, tiež stehno, ktoré je vhodné na prípravu rolád a steakov.

 

Recepty z jelenej zveri

jelenJelenie mäso je najchutnejšie z mladých zvierat. Najlepšie časti mäsa sú z chrbta a zo stehna. Jelenie plece je veľmi vhodné na dusenie. Stejky a rolády sa pripravujú zo stehna.

   

 

Recepty zo srnčej zveri

srnci gulasSrnčia zver je najušlachtilejšou divinou, lebo mäso zo srncov, sŕn a laní je mimoriadne jemné a chutné. Krk a hruď sa spracovávajú do gulášov a ragú. Stehno a plece sú chutné na pečenie a dusenie, ale aj ako rolády, steaky a rezne. Z chrbtov sa režú medajlóniky, malé steaky a "oriešky".